Första oppositionsrådet i Arboga

1:26 min

Arboga har nu för första gången fått ett oppositionsråd vid sidan av ett kommunalråd. För några veckor sen fattade kommunfullmäktige det historiska beslutet om att inrätta uppdraget.

Arboga har nu för första gången fått ett oppositionsråd vid sidan av ett kommunalråd. Frågan om ett oppositionsråd diskuterades redan 2006 men då var majoriteten inte intresserad. Men för några veckor sedan fattade kommunfullmäktige det historiska beslutet om att inrätta uppdraget. Och det är moderaten Mats Öhgren som sedan första januari är Arbogas första oppositionsråd.

– Jag är bara tacksam att majoriteten har tagit det här till sig och insett vikten av att vi har ett oppositionsråd, säger Mats Öhgren.

Mats Öhgren ska i sin roll som oppositionsråd hålla samman oppositionen, det vill säga den blågröna samlingen med moderater, kristdemokrater, folkpartister och miljöpartister, och verka för gemensamma lösningar med majoriteten. Något Mats Öhgren tror kommer att gynna Arboga:

– Jag tror att jag har en stor positiv påverkan på politiken för att i många fall så kan man ju faktiskt resonera sig fram med majoriteten och komma fram till kompromisser och det är alltid lättare att diskutera med en part än att ha fyra partier att diskutera med. Jag menar, jag pratar ju i huvudsak med kommunalrådet Olle Ytterberg i första hand och sedan sprider han och jag vidare det här i våra respektive grupper, säger Mats Öhgren.

Helst hade oppositionen sett ett oppositionsråd på halvtid, men nu arbetar Mats Öhgren som oppositionsråd sex timmar en dag i veckan och då gäller det att prioritera:

– Vårt förslag var ju inledningsvis att vi skulle få det på halvtid, då skulle det kännas att man kunde göra ett rejält arbete, men nu får vi naturligtvis prioritera de här frågorna med kontakter med allmänheten i första hand och naturligtvis att så mycket som det går följa arbetet i rådhuset så att oppositionsrådet hela tiden är uppdaterad på vad som händer, säger Mats Öhgren, moderat oppositionsråd i Arboga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista