Kamp för återvinningsstation i Kolsva

Nu agerar socialdemokraterna i Kolsva för att inte återvinningsstationen ska försvinna från orten.

Det kan annars bli fallet om länets båda renhållningsbolag VAFAB och VMR går samman till årsskiftet.

Enligt planerna ska det då bara finnas EN återvinningsstation i varje kommun, med untantag för Västerås.

- Det tycker vi inte med om. Vi vill jämföra oss med Västerås och Skultuna, där det ju finns en återvinningscentral. Det säger Peter Svensson, ordförande i Kolsva socialdemokratiska förening.

I Kolsva finns i dag en provisorisk återvinning som är öppen tisdag eftermiddag. Den drivs i dag av VAFAB. Men i kommunens avfallsplan finns sedan gammalt planer på en återvinningscentral i Kolsva, och om inte Köpings kommun hade haft så svårt att hitta ett lämpligt markområde, så hade den troligen existerat i dag.

Om återvinningen helt skulle försvinna från Kolsva så kan det få allvarliga konsekvenser:

- Risken är stor att miljöfarligt avfall hamnar ute i skogarna då, säger Peter Svensson.

Planerna på sammanslagning av länets båda renhållningsbolag är just nu ute på remissrunda hos kommunerna. Frågan om Kolsva håller på att diskuteras:

- Vi hävdar fortfarande att det ska finnas en återvinning i Kolsva. Vi för en just nu en diskussion med VMR och VAFAB och jag tycker vi måste hitta en lösning på den här frågan. Det säger kommunstyrelsens ordförande i Köping, Elisabeth Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".