Hästen allt viktigare för Heby

Häst i Heby har blivit ett mycket lyckat projekt. Hästen och Heby är numera kopplade till varandra i den svenska hästvärlden.

Flera större hästgårdar har också vuxit fram under projektets gång och därför borde man nu avgöra om inte Häst i Heby ska permanentas. Det anser kommunchefen i Heby, Bo Glaas, och föreslår att kommunstyrelsen ska söka mer EU-pengar.

Målet att göra Heby till en kommun som förknippas med hästar har pågått i flera år. Närheten till storstäder som Uppsala och Stockholm där det idag är trångt i manegen och ont om stallplatser har inneburit att flera större etableringar av ridstall har skett i kommunen.

Många är också de familjer som flyttat ut och köpt gårdar och skaffat sig häst i Heby under projektets gång.

De här framgångarna, och kommunchefens kontakter i hästvärlden som bekräftar projektet framgång att marknadsföra kommunen som en hästkommun, gör att han nu föreslår att man på sikt skall permanenta Häst i Heby i kommunal regi.

Redan idag är projektledaren anställd av kommunen medan projektet finasieras av EU, länsstyrelsen och kommunen. Länsstyrelsen har redan lovat skjuta till mer pengar för att förlänga projektet och därför bör kommunen också söka EU-medel till förlängningen.

Den nuvarnade perioden går ut vid halvårsskiftet men Bo Glaas oroas inte över möjligheterna att klara finansieringen under de månader i höst som det tar att få klart med EU mål 2.

Heby har som så många andra landsbygdskommuner närhet till vacker natur, rekreation, bra boendestandard och bra service - men vi har ytterligaren en sak som skiljer ut oss från de andra kommunerna - vi har hästen i fokus för vår utveckling, konstaterar kommunchefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".