Sala kommuns budget riskerar att spräckas

Sala kommun tvingas betala miljontals kronor varje år för vård av funktionshindrade från andra kommuner. Det här hotar att rasera hela ekonomin.

Exempelvis har Köpings kommun fått rätt i länsrätten att skriva över en funktionshindrad kvinna till Sala där hon vårdas på ett behandlingshem.

Sala får stå för vårdkostnaden på tre miljoner kronor om året. Pengar som Köpings kommun borde betala, enligt kommunalrådet Carola Gunnarsson i Sala. 

Det är LSS det handlar om. Lagen om stöd och service för funktionshindrade. En mycket kostsam historia för kommunerna. Det är inte ovanligt att en funktionshindrad kräver dygnetruntpassning och då till en kostnad av tre miljoner om året. Det i sin tur gör stora hål i socialnämndernas budgetar.

För att komma undan kostnaderna kan kommunen välja att skicka personen med handikappet till ett vårdhem i en annan kommun för att sedan mantalsskriva den där. Och det är det som hänt i Sala.

Totalt åtta patienter finns idag under vård enligt LSS på olika hem i Sala och samtliga har också skrivits över av sin tidigare hemkommun.

Sala kommun klagade vid länsrätten över Köpings kommuns beslut att göra det i ett fall men förlorade. Kammarrätten vägrade att medge prövningstillstånd och nu hoppas kommunen att Regeringsrätten ska pröva frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista