Simkunnighet bland femteklassare mätt

Varenda femteklassare som gick ut i Sala och Surahammar förra våren kunde simma. I de andra kommunerna var det nio av tio och i Skinnskatteberg bara tre av fyra. Det visar en enkätundersökning som Skolverket har gjort.

Samtidigt ska man veta att kommunerna menar litet olika saker med simkunnighet.

Att hoppa i eller dyka från kanten av en brygga var det bara Kungsör och Sala som krävde. Sedan krävde Kungsör i likhet med de allra flesta andra kommuner att man skulle kunna simma 200 meter. Sala krävde 50 meter och Köping 25 meter men i Köping kravet liksom i några fler av länets kommuner att man också skulle kunna hantera en nödsituation, men vilken är då poängen med en sådan här undersökning - om inte alla har samma kriterier?

Det är det som ÄR poängen. I kursplanen för idrott och hälsa står det bara att eleverna ska kunna simma, punkt, säger Ulrika Lindmark som hållit i undersökningen på Skolverket:

– Meningen är att det ska vara olika definitioner. Varje skola, varje huvudman måste själv tänka efter ’vad är det att kunna simma?’.

Surahammar och Sala uppgav alltså att varenda femteklassare där kunde simma förra våren och de flesta andra att nio av tio kunde det och Skinnskatteberg att tre av fyra kunde och det förklarar idrottsläraren Lena Mellgren där så här:

– Jag tror dels det beror på att vi har kravet 200 meter simning plus kunna hantera nödsituationer i vattnet, vi har tagit enligt Svenska livräddningssällskapets regler för simkunnighet, och jag vet att vissa skolor har typ 25 eller 50 meter för att man ska kunna säga att man är simkunnig.

P4 Västmanland: Du menar helt enkelt att ni har högre krav i Skinnskatteberg?

– Ja, jämfört med vissa skolor. Dels är det det, dels så har vi ingen simundervisning under läsåret eftersom vi inte har någon tillgång till simhall. Däremot erbjuds barnen gratis simskola på somrarna i sjöarna runtomkring, säger Lena Mellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista