Andnor utreder kostnader för LSS

Nu går barn- och familjeminister Berit Andnor in i debatten om dom så kallade tvångsskrivna LSS-fallen. Bland annat finns det fall i Sala som rört upp debatten.

Centerpartisten Jörgen Johansson har begärt besked av Socialdepartementet i den här frågan och det är det som fått Berit Andnor att svara.

Idag bestämmer de funktionshindrade inte alltid själva om var de ska vara folkbokförda och det är vanligt att hemmakommunen på eget bevåg mantalsskriver personen på den ort där vården ges.

Som vi berättat tidigare finns idag 8 personer under vård enligt lagen om stöd och service (LSS) i Sala och där deras tidigare hemkommuner upphävt deras folkbokföring och fört över dem till Sala.

Det här innebär en kostnad för Sala kommun på 24 miljoner kronor om året, något som kommunalrådet Carola Gunnarsson tidigare ansett oacceptabelt. Men sedan Jörgen Johansson krävt besked av regeringen om man tänker strama åt regelverket så att det enbart blir patienten och inte kommunen som avgör folkbokföringsorten så tar statsrådet Berit Andnor på sig uppgiften att utreda hur vanligt förekommande det är att kommunerna upphäver besluten om folkbokföringen utan patientens medgivande.

I ett fall i Sala skrev Köpings kommun över en kvinna till Sala eftersom det var där hon fått vården och länsrätten gav kommunen rätt att göra det. I Andnors svar till Johansson konstaterar ministern att hon tycker att det är en bra lösning att patienten förbliver skriven i sin hemkommun trots att vården sker på annan ort. Ett avtal om kostnadsersättning är lösningen där menar Berit Andnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".