Jägare laddar för vargjakt

1:47 min

I morgon lördag startar vargjakten. Det är första gången som Naturvårdsverket gett tillstånd för licensjakt på varg också i Västmanland. En varg får skjutas här i länet.

I Västmanland finns ett femtontal vargar och att nu en varg får skjutas påverka inte stammen nämnvärt, menar Pierre Ahlgren, avsvarig för rovdjursinventering på länsstyrelsen:

– Om man ser till länets del så har nog en varg inte så stor inverkan. Det klart, beroende på vilken varg som skjuts så kan det ju bli en fördröjning på en etablering och så där då men annars så har det nog inte jätte stor påverkan på själva vargstammen i länet, säger Pierre Ahlgren.

I Sverige är det andra gången i modern tid som man bedriver licensjakt på varg, men det är alltså första gången jakt äger rum här i länet. Dessutom är det första gången på över 200 år som man kommer att jaga varg lagligt i här i länet, senast var 1874 då en varg sköts i Heby som då var del av Västmanland.

Vargjakten är tillåten mellan den 15 januari och 15 februari men Pierre Ahlgren menar att jakten kan vara över här i länet kanska fort.

– Jag tror det här kommer att gå ganska fort men det beror på vad det blir för väder. Blir det svårpårat och så tror jag det kan dra ut på tiden. Blir det bra väder och spårförhållanden, då kommer det nog att gå relativt fort, säger Pierre Ahlgren.

Enligt Pierre Ahlgren finns det ett femtontal vargar i länet i fyra olika revir, varav vi delar tre vargar med våra grannlän.

För att inte underlätta för jägarna stängde länsstyrelsen redan för en vecka sedan stängt sin sida om rovdjursobservationer. Sidan öppnas igen när jakten är över.

Men trots att sidan är stängd tror Pierre Ahlgen att jägarna vet var i länet vargarna rör sig.

– Ja, de letar efter spåren och vet var de ska ha dem, så att säga, till på lördag. Det är precis enligt förskrifterna vad de ska göra.

– Jag vet också att Jägarförbundet har gjort mycket förberedelser. De har haft möten om hur vargjakten ska gå till och hur man ska göra, så de är nog välorganiserade för att genomföra det här nu, säger Pierre Ahlgren.

Maria (vargvän)

Jag tror inte att det spelar någon roll om de används sms eller inte under vargjakten, det kommer nog skjutas för mycket varg i alla fall. Jägarna kommer att skylla på att mottagningen var för dålig, att batteriet tog slut...och att meddelandet kom för sent! De är för skjutglada för att hålla sig till lagen!

Över 200 jägare drar till skogs

Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland, är en av de jägare som kommer att sitta på vargpass. Han tror inte att det kommer att skjutas fler vargar än den tillåtna enda, utan räknar med att säkerhetssystemet med bland annat sms kommer att fungera.

Jägareförbundet vill skjuta fler vargar

Jägareförbundet i Västmanland tycker det är fel att man i länet bara får skjuta en (1) varg. Den försiktighetsprincip som Naturvårdsverket nu använder sig av, kommer att öka vargstammen långt över den nivå om 210 vargar som riksdagen beslutat om, skriver Jägareförbundet i sin överklagan. Men Naturvårdsverket sa idag nej till begäran.

Tidigare rapportering om varg i Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista