Planerad mast i Irsta upprör

En mobiltelefonoperatör ansöker hos Västerås stad om att få bygga en 42 meter hög mast bredvid ett bostadsområde i Irsta utanför stan, de boende protesterar och nu kan byggnadsnämnden komma att ta hänsyn till deras oro, fast det finns en praxis att människors oro inte räcker som skäl för avslag i frågor om bygglov för basstationer.
Så här säger ett par i Irsta: ''En mobiltelefon kan man ju stänga av och så är det bra, va, men den där masten lär ju stå på 24 timmar om dygnet. Det finns ju ingen forskning när det gäller långtidsstrålningen. Varför ska den stå i närheten av dagis, skola och bostadsområden?'' säger Kerstin och Göran Siverbo som bor inom 200 meters radie från den planerade masten. Göran Siverbo tror att de boende kan få svårt att göra sina röster hörda med hänvisning till att regeringen har beslutat att avslå alla överklaganden när det gäller bygglov för basstationer. Torwald Bergström som är bygglovschef medger att det ligger något i det Göran Siverbo säger. I två gamla rättsfall som prövades av regeringen för cirka tre år sedan beslutade regeringen att tillåta bygglov på master i bostadsområden, med motiveringen att människors oro inte räcker som skäl att ta upp ett överklagande. Tyvärr räcker det inte med människors oro, säger Torwald Bergström, men tillägger: ''Ändå har våra politiker i byggnadsnämnden tyckt att man ska ta all tänkbar hänsyn som går till människors oro, och i det här aktuella fallet - till följd av protestlistor och annat - har vi meddelat den sökande att det är högst ovisst vad som kommer att hända. Vidare är den sökande operatören ute och letar andra platser som skulle ha mindre påverkan på bostadsområden. Ärendet är inte avgjort än''.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".