Akutens personal vill att de hemlösa ska få egen läkarmottagning

Nu vill även personalen på akutmottagningen i Västerås att de hemlösa ska få en egen läkarmottagning. De hemlösa har ingen familjeläkare, och kan ofta inte få vård på akuten eftersom de inte är tillräckligt sjuka.

Även personalen på akutmottagningen på Centrallasarettet i Västerås vill att de hemlösa ska få en egen läkarmottagning.

Personalen ser hur de hemlösa blir utan vård; de har ingen familjeläkare och kan heller inte få hjälp på akutmottagningen eftersom de inte är tillräckligt sjuka.

P4 Västmanland har tidigare berättat om 48-årige Jossi som blev nekad vård på akuten, trots att han hade diabetes och svåra bensår och var i mycket dåligt skick.

Klinikchef Sune Handell förstår kritiken, men hävdar att alla patienter som behöver få vård på akuten också får det. Enligt Handell var Jossis bensår ett fall för primärvården.

Även om akutmottagningen fick resurser vill inte Sune Handell att akuten ska ha ansvaret för just den här patientgruppen. Enligt honom är det primärvårdens ansvar. De hemlösa söker ofta för sjukdomar och krämpor som ska skötas av familjeläkarna.

Elisabeth Norlin Mellgren, avdelningschef på akutmottagningen, har under många år sett hur de hemlösa missbrukarna kommit i kläm.

Hon säger till P4 Västmanland att hon tycker att det behövs en egen vårdcentral enbart för hemlösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista