1 av 2
Tåget som krockade med en bil mellan Heby och Sala. Foto: Mona Wahlund/SR
2 av 2
Här inträffade olyckan.

Två döda när tåg krockade med bil

1:07 min

Två personer omkom vid en våldsam krock i förmiddags mellan en taxibil och ett passagerartåg. Olyckan inträffade på en bomförsedd övergång i Kärrbacken mellan Heby och Sala.

Taxibilen släpades med tåget i 500 meter innan tåget kunde stanna. Både taxibilens förare och passagerare omkom.

Ingen av de fem tågpassagerarna skadades fysiskt i olyckan. Alla transporterades efter en stund vidare med bussar.

Mycket tyder på att taxibilen av okänd anledning blev stående mellan bommarna på järnvägsövergången när tåget kom. Tåget var på väg till Norrköping via Sala.

Orsaken till den tragiska olyckan är ännu inte fastställd. 

– De enda spekulationer vi har är att föraren fått solen i ansiktet och hamnat mellan bommarna som gått ned på järnvägsövergången, att han blev fast mellan dem och sedan har tåget kommit, säger Per Strömbäck.

Polisen kommer nu att prata med vittnen till olyckan och lokförare och passagerare på tåget. Trafikverket har inlett en utredning, och eventuellt kommer även Statens Haverikommission att granska händelsen.

SJ-tåget var på väg till Norrköping när det krockade och sedan spårade ur, vilket ledde till ett långvarigt stopp i båda riktningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista