1 av 2
Carin Lidman (S) ordförande i tekniska nämnden. Foto: Eva Kleppe/SR
2 av 2

Rekorddyr snöröjning i Västerås

1:33 min

Snöröjningen i Västerås blev ovanligt dyr förra året. Slutnotan hamnade på 58 miljoner kronor, men kommunen hade bara budgeterat snöröjning för 24 miljoner.

– Det är en extremt hög kostnad och snöröjning är ju något som är omöjligt att budgetera för. Det var ingen som kunde förutspå att det skulle bli en sådan vinter som det blev förra vintern och att starten på den här vintern skulle bli så hemsk också, säger Carin Lidman, Socialdemokratisk ordförande i tekniska nämnden i Västerås stad.

Carin Lidman tror att förra vinterns snöröjning inte bara var dyr, utan rekorddyr, och att man aldrig tidigare har kommit upp i de här summorna.

– Jag har svårt att tänka mig det eftersom vi inte har haft en sådan december som det har varit på hundra år. Jag tror nog inte att det har varit så här illa någon gång.

Vad betyder det här ekonomiskt för er?

– Förhoppningsvis ska det inte betyda allt för mycket. Nu hade vi ju lite överskott på andra saker i tekniska nämnden. Det är klart att det påverkar men det ska inte påverka vägunderhållet.

Är det något annat som får stryka på foten?

– Vi hoppas inte det, inte just för tekniska nämndens räkning. Ett annat år så kan det istället vara så att snöröjningen kostar mindre än budgeterat och då får vi inte heller behålla de pengarna utan de tar kommunen som helhet tillbaka, säger Carin Lidman.

I år har tekniska nämnden budgeterat nästan 27 miljoner kronor för snöröjningen. Frågan är nu om det räcker.

– Jag hoppas det. Det har ju börjat bra i januari i alla fall med plusgrader och lite regn, och ingen nederbörd väntas de närmaste dagarna. Vi får se, det är ju som sagt omöjligt att veta, säger Carin Lidman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista