Ingen bojkott här... Malin Norr och Anna Rydholm är nöjda med sin skolmat. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Få bojkottade skolmaten

4:14 min

I dag genomfördes en kampanj mot skolmaten i Sverige som många menar är för dålig. Det startade som ett upprop på facebook där över 56 000 personer anmält att de ska delta. Men i skolorna i Västerås märktes inte mycket av bojkotten.

– Vi var oroliga innan och funderade om vi skulle göra färre portioner. Men vi gjorde inte det, och av de rapporter jag har fått har det heller inte märkts någon bojkott. Det säger Bo Norrman, som är enhetschef på Skolrestaurangerna på Pro Aros i Västerås.

Det startade som ett upprop på en facebookgrupp. Över 56000 personer runt om i sverige har anmält att de ska delta i dagens bojkott. Syftet är enligt gruppen att försöka få till stånd bättre skolmat.

Någon större bojkott har alltså inte märkts i Västerås. Ett exempel är ABB Industrigymnasium i Västerås där eleverna äter som vanligt.

– Jag kan förstå för dem som går på vissa skolor, där är maten faktiskt inte jättebra. Men på vår skola duger den, därför känns det onödigt att göra det i dag. Det säger Anna Rydholm, elev på ABB Industrigymnasium.

Men det finns ändå tecken på att skolmaten kommer att bli bättre till hösten, på de ställen där den inte är bra i dag. Skollagen som träder i kraft första juli innebär en skärpning. Skolmaten ska bli bättre, det säger nutriotionist Åsa Brugård Konbe på Livsmedelsverket.

– Det har inte funnits några krav på kvalitén. Därför tycker vi att det är väldigt positivt att det nu ska stå att maten ska vara näringsriktig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista