Drömmen om universitet lever vidare

Mälardalens högskola ger inte upp drömmen om att bli universitet.

I dagarna lanserar högskolan en vision med överskriften ”Mälardalens universitet - ett förstahandsval till framtiden!”, framtagen av all personal på skolan.

Samtidigt filar en arbetsgrupp på en ansökan till Högskoleverket för att få resten av de vetenskapsområden som krävs för att regeringen inte ska kunna säga nej.

- Idag har vi forskarutbildning inom teknik. Vi har också forskning och medverkar i forskarutbildning inom humaniora, samhällsvetenskap och vård, men där är vi hela tiden beroende av andra universitet och högskolor, säger tillförordnade rektor Eva Björck-Åkesson.

Skillnaden mellan en högskola och ett universitet är att det senare har rätt att utbilda forskare inom ALLA vetenskapsområden, det vill säga naturvetenskap, teknik, humaniora, samhällsvetenskap och medicin.

Mälardalens högskola har alltså bara fått Högskoleverkets ja till naturvetenskap och teknik, men i slutet av året kommer högskolan skicka in en ny ansökan.

Utbildningsminister Thomas Östros har sagt att den senaste utnämningen, av Mitthögskolan till universitet, är den sista under överskådlig tid, och Eva Björck-Åkesson säger att det nu ”känns som om det är litet stiltje” och att alla går och väntar på regeringens förslag till nya riktlinjer för forskningen för att veta hur man ska agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista