Bilister kan köra rakt igenom järnvägsbommar

1:25 min

Egentligen ska ingen bilist behöva fastna mellan nedfällda bommar på en järnvägsövergång eftersom det går att köra rakt igenom bommarna, säger Jörgen Niklasson på Trafikverket.

– Nu vet vi inte händelseförloppet i det här fallet. Men om  man fastnar mellan bommarna så är bommarna så gjorda att man kan köra igenom dem. De kommer att gå sönder om man försöker köra ut från anläggningen, säger Jörgen Nicklasson, enhetschef för produktion på Trafikverket. 

Vissa plankorsningar har så kallade enkelbommar, bommarna täcker bara halva körfältet, och där finns ju möjlighet att köra åt sidan och på så sätt ta sig ut.

Men vid de plankorsningar som har dubbelbom, två bommar som möts och täcker hela körbanan, kan man fastna mellan bommarna. Och det var vid en sådan järnvägsövergång som dagens dödsolycka inträffade. 

– Återigen, vi vet inte vad som hänt i det här fallet. Det kommer vi att utreda. Men vi har ju fall där bilar fastnat mellan bommarna och man har inte kört ut, utan man försöker gå ut och lyfta bort bommen och sedan går man in och sätter sig i bilen igen och har blivit påkörd.

– Det finns en väldig tragedi i den här situationen, när man bara ska köra rakt på bommen. Det är det man ska göra i den här situationen, säger Jörgen Niklasson på Trafikverket. 

Men hur ska man som bilförare veta att det går att köra igenom bommarna, när det inte finns någon sådan information?

Enligt Jörgen Nicklasson på Trafikverket finns ett förslag om att sätta upp informationsskyltar, men något beslut är ännu inte taget. 

Enligt Trafikverket inträffar omkring 30 olyckor vid plankorsningar vare år. Av dem har 5-10 allvarlig eller dödlig utgång.

Monica Elfström, Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista