Bättring på gång för hemlösa

Både landstinget och Västerås stad är medvetna om att de hemlösa missbrukarna inte får den vård de behöver.

P4 Västmanland har i flera reportage berättat hur både frivilligorganisationer och personal på akutmottagningen efterlyser en egen läkarmottagning för hemlösa där vården är gratis.

Nu har Västerås stad och landstinget startat diskussioner för att komma till rätta med problemet.

Särskilda läkarmottagningar för hemlösa finns redan på flera håll i landet. I Stockholm finns Hållpunkten där drygt 1400 hemlösa regelbundet får vård. Där har de även tagit emot patienter från Västerås.

Läkarmottagningar finns även i Malmö och Göteborg och är på gång i Enköping och Uppsala.  På samtliga ställen är vården gratis.

De hemlösa har ofta ingen egen familjeläkare och om de har det så vågar de inte gå dit.  De har svårt att passa tider och känner sig uttittade av andra patienter som ofta är rädda för dem. De är heller inte välkomna på akutmottagningen, eftersom de inte är tillräckligt sjuka.

Kristdemokraterna har skrivit motioner både till Västerås kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige där de efterlyser en egen läkarmottagning för hemlösa.

Även moderaten Maria Dellham förbereder en motion till landstingsfullmäktige i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista