Skolungdomar äter mat / Foto: SR Jönköping

Skolmaten kan bli bättre på många håll

1:30 min

Kvaliteten på skolmaten varierar stort mellan olika skolor. Det menar Skolmatens vänner med anledning av gårdagens strejk mot skolmaten på många håll i landet.

I går strejkade elever runt om i landet och här i länet mot skolmaten som man tycker är dålig. Många upplevde protesten som provocerande och att eleverna inte borde rata skolmaten som ju är gratis.

Men Annika Unt Widell, projektledare på Skolmatens vänner, som drivs Lantbrukarnas riksförbund, menar kvaliteten faktiskt varierar stort på olika skolor. Hon har själv besökt ett hundratals kommunala skolor för att undersöka hur skolmaten ser ut där.

– Det finns allt från det absolut bästa till de riktiga bottennappen. Det är faktiskt inte så höga krav eleverna har – jag tycker att de är fullt rimliga.

Annika Unt Widell menar att det är tre saker som behövs för att skolmaten ska bli bättre. Det måste finnas utbildade kockar, bra råvaror och så måste man samarbeta med matgästerna. Rektorerna är också jätteviktiga, menar hon.

– De bestämmer över miljön och hur det ska se ut i skolrestaurangerna. Den bästa mat blir ju inte uppäten om miljön är dålig.

Blir det då mycket dyrare om fler skolor bestämmer sig för att göra bättre skolmat.

– Nej, det blir inte dyrare – det handlar mer om att ta kloka politiska beslut, säger Annika Unt Widell.

– Det kan bli ett uppsving för hela skolan eftersom eleverna också lär sig mer i undervisningen och får bättre hälsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista