1 av 2
Jessica Vedin, Cornelia Rona och Carolin Lindbäck i klass 7 på Kung Karls Skola. Foto Marcus Carlsson/SR Västmanland.
2 av 2
Oron är det största problemet, säger Rektor Jon Avenäs.

Skola i Kungsör hårt drabbad av mögel

1:48 min

Stora delar av Kung Karls Skola i Kungsör har stängt i dag. Orsaken är att elever drabbats av olika symptom som kan vara orsakade av mögel. Några klassrum har varit avstängda sen tidigare och provsvar väntas från andra klassrum.

Tills vidare hålls undervisningen bara i vissa klassrum på skolan och problemen har varit kända en tid, enligt skolans rektor.

– Redan under hösten startade vi en kartläggning av arbetsmiljön. Detta eftersom det fanns vissa klassrum och uppehållsrum där elever och personal uppgav att de inte mådde bra, säger rektorn Jon Avenäs.

Man kommer nu att skynda fram en lösning på problemet. I längden kan man inte hålla undervisning i en del av skolan. En lösning ska presenteras för eleverna och föräldrarna på tisdag kväll.

Skolan är byggd 1958 och har ett platt tak och det har till och från genom åren funnits olika typer av problem. Den senaste tidens händelser har därför gjort att man stängt av vissa delar av skolan och man gör kontinuerligt mätningar i huset.

Men det största problemet är ändå den oro som möglet har skapat bland elever, föräldrar och personal.

– I dag tror jag man skulle behöva ett 100-procentigt skriftligt intyg - som det inte finns någon som kan utfärda i något hus - för att dämpa oron när den väl har passerat en viss nivå, säger Jon Avenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista