Juha Rundgren (V) Foto: Camilla Olsson SR (Arkivbild)

Tre miljoner till BUP

6:08 min

Barn- och ungdomspsyk, BUP vid Landstinget Västmanland, får tre miljoner av de särskilda statliga stimulansmedlen riktade till just barn- och ungdomspsykiatrin.

92 procent av patienterna där fick sitt första besök inom 30 dagar vid den senaste avstämningen, enligt landstinget.

Men däremot blir det inga ytterligare stimulanspengar från kömiljarden för den specialiserade sjukhusvården, trots att väntetiderna i Västmanland minskade under sista kvartalet 2010.

Juha Rundgren, vänsterpartistiskt landstingsråd, med ansvar för psykiatrin, är inte riktigt nöjd med systemet, men är samtidigt glad över pengatillskottet.

– Det är ju bra, även om tre miljoner inte gör några underverk så möjliggör de ju utveckling av barnpsykiatrin, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Men känns det surt att ni inte fick de andra pengarna?

– Jo, självklart och rent principiellt känner jag att det här inte är ett riktigt bra system som staten har riggat. Vi måste ju åtgå från att samtliga verksamheter i landet jobbar så gott de kan, och uppnår man inte ribban får man ingenting. Det kanske är de landsting som inte lyckas som skulle behöva en slant för att kunna utveckla verksamheten, säger han.

Hur mycket styr det här morotssystemet er verksamhet?

– Jo, det gör det ju i viss mån och man måste ju slå vakt om det kommunala självstyret, det är landstinget som ska göra bedömningen i sin egen verksamhet vad man ska prioritera, och när det gäller psykiatrin i västmanland så har vi de största problemen inom vuxenpsykiatrin.

– Barn- och ungdomsdelen fungerar bättre än vuxenpsykiatrin, men därmed är det inte sagt att det inte finns utvecklingsbehov även inom BUP, säger Juha Rundgren (V). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista