Federley fortsätter troligen som CUF-bas

Idag inleder Centerpartiets ungdomsförbund sin årliga stämma, i Västerås, och efter invigningen blir 26-årige Fredrick Federley från Kungsör med största sannolikhet omvald som CUF-ordförande.

Största framgången under sitt första år på posten tycker han varit att landets centerpartister har enats i EU-frågan och nu hoppas han att partiet ska bli en grön kraft i det borgerliga lägret. Kostnaden för en ren miljö måste komma först och inte efteråt, säger han:

– Är det så att vi sumpar Östersjön, då måste vi lägga ner massor med pengar på att rena den. Annars hade vi haft en ren Östersjö och dessutom kunnat fiska där och kunnat ha friskvård eller rekreationsområden kring Östersjön. Man måste förstå att det är faktiskt en kostnad om det är så att man inte tar ansvar för miljön.

Den här synsättet och miljågorna hoppas Fredrick Federley att centerpartiets högst troliga representant i EU-parlamentet Lena Ek ska driva i Bryssel. Federley är själv fjärdenamn på partiets valsedel och personvalskryssen räknas fortfarande efter söndagens val, men hittills har Ek har fått drygt 40 procent av kryssen så det blir nog hon och inte han som åker.

– Jag tycker det är jättebra. Lena är en toppenparlamentariker, säger Fredrick Federley.

– Min förhoppning hade varit att få sitta tillsammans med Lena, för jag tror att vi hade kompletterat varandra bra, men nu är det så att vi fick ett mandat och det är vi oerhört nöjda och tacksamma för. Vi gick framåt, och jag är så himla glad över att Lena har ett så enormt starkt stöd, och det visar ju på att det här såret som vi hade en gång i EU-frågan ju faktiskt har läkt, i och med att en kandidat kan ha ett så start stöd. Det är ju faktiskt någonting fantastiskt som visar att vår EU-linje idag är den rätta som medlemmarna faktiskt uppskattar och tycker är bra.

Största framgången alltså under hans första ord som CUF-ordförande.

Största nederlaget under första året som CUF-ordförande är nog att privatlivet har fått stryka på foten, säger han:

– Jag hoppas att det ska bli litet mer humant arbetsklimat i höst så att man kan vara ledig åtminstone två helger i månaden och så där så att man hinner träffa gamla vänner. Det är ju oerhört viktigt för att man också ska funka som människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".