Läkarmottagning för hemlösa finns redan i Stockholm

I Västerås höjs allt fler röster om att de hemlösa ska få en egen familjeläkarmottagning att gå till. I Stockholm finns en sådan mottagning sedan flera år tillbaka.

Kristdemokraterna har skrivit motioner i frågan och både personalen på akutmottagningen och personal från frivilligorganisationerna efterlyser en egen läkarmottagning för de hemlösa.

I Stockholm har en sådan läkarmottagning funnits i tre år.

På Maria Prästgårdsgata på söder i Stockholm ligger Hållpunkten, en gul barack dit 1 400 hemlösa sökt hjälp flera gånger.

Rolf Byström är distriktsläkare på Hållpunkten, och han är mycket stolt över sin läkarmottagning, som med hängiven personal och en avslappnad stämning fått de hemlösa att våga söka hjälp när de är sjuka.

Här jobbar en fotvårdsspecialist, en tandläkare och tandsköterska, en distriktsläkare och en beroendepsykiater, en sjuksköterska och två läkarsekreterare. Ett sammansvetsat team som byggt upp ett förtroende hos de hemlösa.

De hemlösa kommer till Hållpunkten för att de har svåra bensår, eller andra infekterade sår på fötter och ben.

De kommer för att de har problem med dåliga tänder, fått stryk och behöver plåstras om eller för att de behöver testa om de fått hiv eller gulsot.

En stor och viktig del av Hållpunktens verksamhet är just provtagningar.

Rolf Byström är övertygad om att en liknande mottagning skulle behövas i Västerås, även här behöver de hemlösa få vård av personal som de känner sig trygga med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".