Barnevik lämnar Investor nu

Percy Barnevik lämnar sitt uppdrag som ordförande i Wallenbergs-sfärens bolag Investor med omedelbar verkan, ett par månader tidigare än väntat. I ett eget pressmeddelande skriver Barnevik att han i nuvarande läge anser att det är bäst för Investor att han avgår som ordförande och att han lämnar styrelsen med omedelbar verkan. Till ny ordförande i Investor har Claes Dahlbäck, bolagets nuvarande vice ordförande, valts.
Igår blev det känt att styrelsen för verkstadskoncernen ABB, där Barnevik tidigare var koncernchef, krävde att han ska återbetala delar av de 900 miljoner kr som han enligt avtal ska få i pension och andra ersättningar. Barnevik aviserade redan i slutet av januari att han hade avsagt sig omval inför Investors bolagsstämma i april, men han avgår alltså redan nu. Till Västmanland kom han bara 38 år gammal, då han 1980 blev VD för Asea. Hans stora affär var förstås sammanslagningen mellan Asea och schweiziska Brown-Boveri 1988, och som svenskt näringslivs oomstridde ledare klev Barnevik fram 1997, då han efter att ha varit vanlig ledamot av styrelsen i Wallenberg-sfärens bolag Investor blev dess ordförande. Nu reser han sig alltså upp från en av sina viktigaste poster i den industriella världen men fortsätter som styrelseordförande i AstraZeneca och Sandvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista