1 av 2
Carin Lidman (S) ordförande i Tekniska nämnden i Västerås.
2 av 2
Foto: Paul Madej/Scanpix

Kraven på snöröjning ska skärpas

1:35 min

Missnöjet är stort bland många västeråsare när det gäller snöröjningen den här vintern. I framtiden vill Västerås stad skärpa avtalen med snöröjarna.

Carin Lidman, Socialdemokratisk ordförande i Tekniska nämnden i Västerås, säger att det är ovanligt många som har klagat på snöröjningen den här vintern.

– Snöröjning är alltid något som väcker känslor. Det är klart att det blir extra mycket när det snöar mycket och det har varit extrema förhållanden. Så det har kommit in väldigt mycket synpunkter, säger hon.

För att snöröjningen ska fungera bättre i Västerås i framtiden vill kommunen nu skärpa avtalen med dem som utför snöröjningen.

– Vi måste bli bättre på att ställa krav i kommande upphandlingar av snöröjning på hur det ska se ut när det är snöröjt. Där har man nog inte varit tillräckligt utförlig i de krav man tidigare har ställt, så det är något som ska slipas på, säger Carin Lidman.

Vilka krav handlar det om?

– Det är hur det ska se ut när det är färdigröjt, att snön verkligen ska vara borta om vi har beställt det. Det skiljer sig lite hur hårt den som kör snöröjningen sätter ner bladet i backen och så där, men vi måste ställa krav på hur det ska se ut när det är färdigröjt.

Men bättre och tydligare snöröjningsavtal lär dröja eftersom avtalen för den närmaste tiden redan är skrivna.

– De ligger fast även för nästa vinter också. Det är först därefter som de nya avtalen börjar gälla, säger Carin Lidman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista