1 av 2
I sommar blir det båtfri wakeboardåkning här på Eskiln. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland.
2 av 2
Bengt Marberg. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Wakeboard utan båt i Fagersta

1:21 min

Från och med i sommar ska det gå att åka vattenskidor eller wakeboard i Fagersta, utan att behöva en båt som drar. I sjön Eskiln byggs en 700 meter lång så kallad kabelpark, ungefär som en skidlift fast på vattnet.

– En båt kostar 650 000 kronor och den drar cirka 1 500 till 2 000 kronor i bensin om dagen. Här löser du ett liftkort på 250 kronor om dagen, så att det blir ju tillgängligt för alla. Det här är alltså en turistanläggning för den stora breda massan, säger Bengt Marberg på företaget Fagersta cable park som ligger bakom bygget.

För att göra verklighet av kabelparken har det krävts att kommunen varit med på noterna. Och det har kommit klartecken därifrån om att arrendera ut marken, eller vattnet, för mellan 5 000 och 15 000 kronor per år.

Bengt Marberg menar att fler än hans företag kommer tjäna på kabelparken.

– Vi kommer ju dra hit dagsturister och vi kommer ta hit folk från hela Mellansverige som kommer hit och tankar och äter.

Han tror också att vattenliften bidrar till en ljus framtid för wakeboardsporten.

– Vänta och se. Det kommer att bli stort det här.

På vintern kommer man kunna använda liften för att åka snowboard på sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista