Köping snålar på finska pengar

1:36 min

Köpings kommun använde i fjol bara två procent av det statsbidrag man fick för finskt förvaltningsområde. Köping är därmed den kommun som använde minst pengar i fjol av 18 kommuner som jämförts.

Av alla kommuner som gick med i finskt förvaltningsområde i fjol är Köping den som spenderat minst pengar.

Det kan bero på att Köping inte har bestämt sig för vad man ska göra med pengarna, enligt Tord Lindberg, kanslichef i Köpings kommun:

– Vi har inte varit alldeles klara över vilka framkomstvägar som är mest lämpliga.

Mest pengar har Hallstahammars kommun spenderat. Där har man sjösatt en ny hemsida, man har översatt broschyrer och blanketter och man har köpt in barnböcker och ljudböcker på finska till biblioteket i Hallstahammar.

Men Tord Lindberg framhåller att även Köping har gjort en del, som kanske inte syns i statistiken.

– Vi har översatt väsentliga delar av kommunens hemsida till finska, men det gjorde vi redan innan vi gick in i förvaltningsområde, säger han.

En kommun som är med i finskt förvaltningsområde ska till exempel också kunna erbjuda barnomsorg och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Tord Lindberg menar att man har klarat det.

– Det har kunnat tillgodoses genom att vi i barnomsorgen har tillgång till finskspråkig personal, säger Tord Lindberg.

Köping kommer att anställa en finskspråkig informatör som tillträder den 1 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista