Hannu Högberg, rektor för Västerås konstskola. Foto: Jouko Kaijanen/SR.

Konstskolan räddas genom statsbidrag

1:09 min

Västerås Konstskola, som varit nedläggningshotad har fått statsbidrag som gör att man nu kan fortsätta ta emot elever till hösten.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som nu beviljat bidraget, vilket gläder konstskolans rektor Hannu Högberg.

– Det är helt fantastiskt och ett välkommet tillskott efter att skolan varit nedläggningshotad under lång tid, säger han.

För ett och ett halvt år sen ville den borgliga alliansen i Västerås lägga ner konstskolan. Men politikerna backade senare och nöjde sig med att minska det kommunala anslaget till skolan från 2,5 till 1,5 miljoner per år.

Skolan var också ett föremål för diskussioner under höstens valrörelse där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick ut och lovade fortsatta kommunla bidrag om de vann valet – vilket de ju gjorde. Men det kommunal bidraget har inte ökat trots det.

Skolan har idag ett avtal med Västerås stad som innbär 1,5 miljon i bidrag per år till och med år 2012. Det statliga bidraget stäcker sig till 2014 och Hannu Högberg hoppas att kommunen fortsätter att ge bidrag även efter 2012.

– Det skulle ge oss ett utrymme att inte bara kämpa för överlevnaden för dagen, utan kunna bedriva ett mer långsiktigt utvecklingsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista