Nya regler ska rädda Suras dricksvatten

1:52 min

Efter olyckan då en tankbil välte och diesel rann ut i Surahammars vattenskyddsområde, skärper kommunen reglerna för vattentäkten och gör det skyddade området större. Allt för att rädda Surahammarsbors dricksvatten.

De skärpta reglerna innebär bland annat mer jobb och mer kostnader för lantbrukare som har mark inom området. De måste ta prover på marken när de använt gödsel och ogräsmedel och visa att inte vattentäkten tagit skada.

Reglerna innebär även förbud mot att anlägga gödselstad, urinbrunnar och ensilageanläggningar inom området. Det blir dessutom förbjudet att släppa ut avloppsvatten från båttoaletter i sjön Gnien, Magsjön och Kolbäcksån.

Surahammars kommun har tidigare försökt få tillstånd att förbjuda tung trafik på riksväg 252, för att förhindra en olycka som den som just inträffat med dieseltankbilen. Men länsstyrelsen har sagt nej.

Efter olyckan har diesel hittats på 12 meters djup. Det man är rädd för är att diesel ska nå själva vattentäkten, som försörjer hela Surahammars kommun med dricksvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista