Fagersta kommuns överskott har krympt

Efter att haft 100 miljoner kronor i överskott de senaste tre åren, tyder allt på att Fagersta kommun i år får nöja sig med ett betydligt mindre plus - ”bara” 1,7 miljoner kronor.

Fagersta kommun hade budgeterat för ett överskott i år på 4,4 miljoner kronor, eller motsvarande två procent på det egna kapitalet.

Men efter regeringsbelutet att ta tillbaks de pengar som man betalat ut till kommunerna under fjolåret och i år, så minskade utrymmet för Fagerstas del med 2,2 miljoner. Kvar blir då 1,7 miljoner kronor - dock fortfarande som ett överskott.

Raset är dramatiskt, efter tre år då kommunen kunnat samla på sig runt 100 miljoner i överskott. Pengar som bland annat har inneburit att man kunnat betala bort alla lån, vilket innebär att Fagersta kommun idag är skuldfri.

En tröst i sammanhanget är också att förvaltningarna håller sina budgetar. Utbildnings- och fritidsnämnden flaggar visserligen för ett mindre överdrag, men sammantaget pekar det på ett plus för verksamheterna på 1,5 miljoner.

Problemet ligger istället på skattesidan. Eftersom Fagersta kommun - liksom de flesta andra - har fått mer skattemedel från staten än vad man hade rätt till, så har man tvingats återbetala totalt 6,7 miljoner kronor.

Högre ränteintäkter än beräknat på 2,6 miljoner kronor lindrar problemet något.

Om man ser in i framtiden så kommer de kommande tre åren att innebära besparingskrav på närmare 20 miljoner kronor, varav fem redan nästa år.

Men redan år 2006 kommer kommunen att kunna dra nytta av ränteinkomster på de närmare 60 miljoner kronor man avsatt för att på sikt kunna täcka pensionerna för medarbetare som slutar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista