Datorer från skolor i Västerås skeppas till Östeuropa

Skoleleverna i Västerås får nöja sig med färre datorer till hösten. Omkring tusen datorer från västeråsskolorna är på väg till Östeuropa.

Frälsningsarmen hämtar just nu hundratals datorer från Västerås stads alla skolor. Upp emot 1 000 datorer ska fraktas till östra Europa för att skänkas till skolor och sjukhus.

Anledningen är att ProAros ska byta ut datasystemen i samtliga 60 skolor.

- Tanken är bygga upp en säker och stabil datamiljö. Vi byter eller bygger om sammanlagt 2 000 datorer och bygger sedan upp ett enhetligt nät, säger Lennart Florén, IT-utvecklare inom Västerås Stad.

Florén påpekar att vissa av de datorer Frälsningsarmén hämtar kanske - om de är i tillräckligt gott skick - kommer att byggas om och sättas tillbaka i skolorna.

Men det står klart att skolorna i Västerås kommer att ha färre datorer totalt efter bytet.

- Enligt våra beräkningar blir det så, men det är ju upp till varje skola vad man har råd med. Men eftersom kvaliteten höjs resonerar man som så att man kan glesa ut lite grand utan att tillgängligheten försämras, säger Lennart Florén till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".