Denise Norström, socialdemokratiskt landstingsråd

Inga nya patienter på Citypraktiken

1:38 min

Familjeläkarmottagningen Citypraktiken i Västerås behöver inte ta emot fler nya patienter. Landstinget har sagt ja till ett ettårigt stopp för nya patienter eftersom Citypraktiken idag har nära 15 000 listade patienter och det tycker mottagningen är en gräns för hur många man klarar av att ta emot.

– Fortsätter man att bara lista på så kommer det att bli mindre och mindre tid för de patienter som är där och då börjar man tulla på kvaliteten, säger Denise Norström, socialdemokratiskt landstingsråd.

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett bra vårdresultat och en bra kontakt för de patienter som är där och samtidigt måste den här vårdcentralen få en rimlig chans att se över hur ska de lösa det här framåt om det så skulle behövas, fortsätter hon.

Enligt reglerna för det så kallade vårdvalet i Västmanland ska alla patienter fritt kunna välja vårdcentral, och vårdcentralerna får inte säga nej till nya patienter. Men i slutet av förra året skrev företrädare för Citypraktiken till landstinget och ville ha ett stopp för nya patienter. I skrivelsen står bland annat att om man måste ta emot fler än de 15 000 patienter man har nu skulle det göra att arbetsbördan för personalen blev för stor och den medicinska säkerheten skulle äventyras.

Nu får Citypraktiken alltså ett stopp under ett år, med vissa undantag för exempelvis barn och äldre. Framöver kommer den nya majoriteten i landstinget att se över vårdvalet för att se om man eventuellt bör förändra något, men något listningstak vill Denise Norström inte ha.

– Vi vill ju helst inte det, utan kan man ha det här systemet att det ändå finns ett naturligt omlopp, någon kanske flyttar ifrån stan och så vidare så att det hela tiden är ett flöde då är det bra om man kan hålla det, om man slipper ha ett listningstak, säger hon.

Denise Norström säger också att det inte är någon brist på andra vårdcentraler som patienter kan lista sig hos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista