Laila Westerholm arbetar på en pantbank i Västerås och är van vid en arbetstopp i januari då många belånar sina saker. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.

Högsäsong för pantbanken i januari

1:12 min

Januari kan vara jobbig att ta sig igenom om pengarna har gått åt till storhelgerna i december. En del löser problemet genom lån via pantbankerna.

Laila Westerholm är värderingsman på en pantbank i Västerås. Hon bekräftar att besöken just nu är många.

– Det är väldigt mycket folk. Vi kan nog räkna tusentals på en måna säger Laila Westerholm och berättar att man märker en topp bland annat i januari och inför semestern och storhelger.

Guldvaror är det vanligaste som folk pantsätter, men det händer att folk vill pantsätta även cykel, vattenskoter och någon ville till och med låna på sina skridskor.

Men allt går inte att pantsätta. Det måste finnas ett andrahandsvärde, så att pantbutiken kan sälja varan och få pengarna åter, om inte kunden själv hämtar ut den.

– Nästan alla hämtar ut sina saker. Det handlar om 95 procent av våra lån som kunderna kommer och hämtar ut igen, säger värderingsman Laila Westerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista