1 av 2
Skatteverket i Västerås / Foto: Jouko Kaijanen SR
2 av 2
Kommunikationschef Anders Ågren

Register ska underlätta beslut

1:26 min

Skatteverket kommer att skicka ut ett brev till alla som bor i lägenhet i Västmanland. Det är en begäran om att anmäla sig till ett lägenhetsregister, och det är obligatoriskt.

Det är ett nytt nationellt register som ska kunna användas till att få fram aktuell hushålls- och bostadsstatistik.

Och det är alltså Skatteverket som fått ansvaret att samla in uppgifterna.

-- Att man varit folkbokförd på en adress har ju funnits sedan länge, däremot har vi inte registrerat uppgifter om hur ett hushåll ser ut. Till exempel hur många som bor i ett hushåll, om de är gamla eller unga eller om det bor barn där, säger Anders Ågren, kommunikationschef på Skatteverket i Mälardalsregionen.

– Sådana uppgifter tog man tidigare genom folk- och bostadsräkningar, men de uppgifter vi vilar på nu är väldigt gamla, över 20 år. Det är därför man inför det här nya lägenhetsregistret, säger han till P4 Västmanland.

Inför insamlingen av uppgifterna till det nya registret ska alla lägenheter i flerbostadshus förses med ett nytt nummer vid sidan av det gamla lägenhetsnumret. Det är det numret man ska använda när man gör en anmälan till det nya lägenhetsregistret.

I Västmanland ska det samlas in uppgifter om de cirka 70 000 lägenheter som finns, och det är omkring 100 000 boende som införs i registret.

En del kanske reagerar mot att man samlar in uppgifter till ytterligare ett register, men Anders Ågren menar att man ska tänka på samhällsnyttan eftersom statistiken om hur vi bor kommer att ge bra underlag till beslut och forskning.

– Det kan handla om planering av vårdplatser och vårdbehovet. Det kan ju skilja sig beroende på om det är många barnfamiljer i en kommun eller om det finns många äldre.

-- Utifrån det här registret kan man ju också fatta viktiga beslut om till exempel hur många vårdplatser eller hur många skolbänkar det behövs i en kommun, säger Anders Ågren, kommunikationschef på Skatteverket i Mälardalsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista