Sms-lån i mobilen. Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Färre fastnar i sms-lånefällan

1:25 min

Antalet personer som inte klarar att betala sina sms-lån i tid minskade förra året, både i Västmanland och i landet som helhet.

När det gäller Västmanland kom det förra året in 757 ansökningar som gällde obetalda sms-lån till kronofogden, jämfört med 2009 då motsvarande siffra var 1 228.

– Vi vet att det är väldigt jobbigt att vara skuldsatt, så när vi märker att färre personer blir skuldsatta så går det inte säga annat än att det är mycket glädjande och mycket positivt, säger Karolina Kull, som jobbar med förebyggande verksamhet på Kronofogdemyndigheten.

Sedan år 2006, när de första sms-lånen kom, har det skett en ökning varje år av personer som hamnat hos kronofogden med obetalda sms-lån. Men förra året bröts trenden och det blev en minskning på 40 procent om man jämför 2009 med 2010.

År 2009 var det i hela Sverige 46 531 ansökningar hos kronofogden som gällde folk som inte klarade att betala sina sms-lån, 2010 hade siffran sjunkit till 28 038.

Karolina Kull tror att en orsak till minskningen kan vara att fler blir medvetna om att det här är ett dyrt sätt att låna pengar, att det är ett kort lån med höga avgifter.

En annan orsak till minskningen tror hon kan vara att de företag som ger sms-lån redan under förra året började anpassa sig till den nya konsumentkreditlagen som började gälla första januari i år med hårdare krav på den som lånar ut.

– Vi tror att företagen har förberett sig på det här och gjort mer ordentliga kreditprövningar, vilket gör att man kanske inte har lånat ut pengar till lika många som kan betala tillbaka.

– Så det är flera orsaker som ligger bakom den här minskningen och vi tror att den här minskningen kommer att hålla i sig, säger Karolina Kull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista