Blåsboskolan segerjublar. Foto: Monica Elfström/SR.

Blåsboskolans 5B till semifinal

4:31 min

Den tredje kvartsfinalen i Vi i femman i Västmanland blev ett derby mellan två Västeråsklasser. Segrande ur mötet gick Blåsboskolan 5B, som vann över Hamreskolan 5 röd.

Matchen som direktsändes i P4 Västmanland under tisdagskvällen slutade med bara ett poängs segermarginal för Blåsboskolan. 16-15 blev slutresultatet.

I matchens inledande snabbfrågor drog Blåsboskolan ifrån och höll ledningen genom hela omgången, trots att Hamreskolan knappade in vart efter. 

Inför den avgörande sista frågan Stegen var ställningen 15-10 och Hamre tog chansen på den svåraste frågenivån, svarade rätt och fick fem nya poäng. 

Men Blåsboskolan, som inför Stegen hade 15 poäng, kunde säkra och ta den lättaste frågan som gav ett poäng. 

Stegen handlade om en månad och på den högsta nivån, med bara en ledtråd, var frågan: Den sista söndagen denna månad firas mors dag. Vilken är månaden? Svaret är maj. 

Nu går Fanny Lindblom och Johan Liljestrand, från Blåsboskolan 5B vidare till semifinal i kunskapstävlingen. De kommer i nästa match att få möta vinnaren i den sista kvartsfinalen för i år.

På torsdag avgörs den, då möts Blåsboskolan 5A från Västerås eller Irstaskolan 5A, också de från Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista