''Barnevik beredd återbetala''

Percy Barnevik kontaktade ABB, där han tidigare varit koncernchef, igår och sade sig vara beredd att betala tillbaka en del av sitt mycket stora pensionsavtal på 930 miljoner kr, erfar DN. Tidigare på dagen ska också förre ABB-chefen Göran Lindahl öppnat för detta.
Igår avgick Barnevik som styrelseordförande i Wallenberg-sfärens maktbolag Investor och lämnade styrelsen helt och hållet, med omedelbar verkan, enligt ett eget pressmeddelande för Investors skull. Tidigare hade han sagt att han skulle avgå som styrelseordförande i april, men avslöjandet om hans generösa pensionsavtal direkt efter det att ABB i onsdags hade tillkännagett miljardförluster för förra året, påskyndade processen. Investor äger fem procent i den svensk-schweiziska verkstadskoncernen ABB, där Barnevik tidigare var koncernchef och styrelseordförande. Förre ABB-chefen Göran Lindahls pensionsavtal är på 500 miljoner kr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".