1:a Lex Sara-anmälan i Västerås

En undersköterska på Eriksborgs servicehus i Västerås har avstängts från sin tjänst efter hon har begått övergrepp mot flera av de boende på en av servicehusets avdelningar. Det är det första fallet i sitt slag som anmäls i Västerås sen lagen om anmälningsplikt kom 1 juli 2000, den sk Lex Sara.
Att det här händer är en tragik, det är alltid en tragik, men det positiva i detta är ju att det visar också att medarbetare står upp för en trygghet i boendet och agerar, och gör en anmälan, säger Staffan Fogelberg, områdeschef för Vallby västra förstaden där Eriksborgs servicehus ingår. Det handlar både om fysiska och psykiska övergrepp, enligt Fogelberg och övergreppen ska ha gjorts i november förra året, men det var först i förra veckan som hennes kolleger gjorde en anmälan till stadens äldre- och handikappnämnd. Att det tog tid förklarar Fogelberg med att Proaros först ville utreda vad som hade hänt, och det var svårt att kommunicera med undersköterskan i fråga. Ärendet utreds nu vidare, bland annat ska äldre och handikappnämnden i Västerås ta upp det till veckan, och arbetsgivaren har gjort klart att den undersköterska som det handlar om inte kan återgå till sitt jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista