Anders Teljebäck, socialdemokratisk ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Västerås. Foto: Jouko Kaijanen/SR.
Västerås

Fortsatt kommunalt stöd till konstskola

1:37 min

Västerås Konstskola kan räkna med forstatt kommunalt stöd för att överleva. Det säger Anders Teljebäck, socialdemokratisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Som vi berättade i förra veckan har också Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat konstskolan statligt stöd från och med höstterminen och fram till 2014, vilket gläder Anders Teljebäck:

– Det är väldigt glädjande, och för oss socialdemokrater och för oss rödgröna är ju det här en jätteviktig fråga och vi har ju gått till val på att vi ska säkra konstskolans framtid och nu är konstskolans framtid säkrad, säger Anders Teljebäck, socialdemokratiskt ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

För ett och ett halvt år sen var konstskolan hotad då den borgerliga alliansen ville lägga ner den. Senare backade de och nöjde sig med att minska det kommunala anslaget till skolan från 2,5 till 1,5 miljoner per år.

De rödgröna lovade under höstens valrörelse fortsatt kommunalt bidrag om de vann valet - vilket de ju gjorde men det kommunala bidraget har inte ökat.

– Det beslut som nämnden fattade för jul var ju det att vi skull utreda konstskolans framtid och komma tillbaka under våren om hur den lösningen skulle se ut, säger Anders Teljebäck.

Nu underlättar ju det här beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan det arbetet i och med det att man nu får statsbidrag, och då har vi ju resurser avsatta för den här verksamheten i de budgtar som gäller för 2011 och 2012, säger Anders Teljebäck.

Det statliga bidraget till Västerås konstskola sträcker sig till 2014 men skolans avtal med Västerås stad, som innebär en och en halv miljon i bidrag per år, sträcker sig bara till 2012.

Och frågan är om skolan kan räkna med kommunalt bidrag även efter 2012.

– Verksamheten är inte hotad. Det kommer vi att se till att den inte är. Vi måste ju föra en dialog med konstskolan om vad som behövs för att säkra konstskolans framtid efter 2012, och den dialogen den pågår, säger Anders Teljebäck till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista