Västeråsare utvecklar livräddare för hjärtsjuka

Ett nytt konstgjort hjärta, som färdigutvecklat skulle kunna ersätta ett vanligt helt och hållet, är på väg att utvecklas i Sverige.

Idén kommer från Västeråsläkaren Azad al-Najjar som fick den för sju år sedan när han tog del av statistik om hjärtsvikt - att det fanns en miljon människor i världen med svår hjärtsvikt med risk att dö inom drygt ett år.

- Det är brist på donatorhjärtan, så många dör i väntan på operation, siffrorna skrämde mig, säger Azad al-Najjar.

Hjärtsvikt innebär att hjärtat behöver avlastning, och i värsta fall ersättas. Utvecklingen av pumpar, ja, till och med av konstgjorda hjärtan går snabbt, inte minst för att det saknas donerade hjärtan för transplantation.

- Det liknar ett naturligt hjärta, svarar Azad a-Najjar på frågan om vad som gör den här konstruktionen unik.

Det här hjärtat behöver man inte ansluta till någon apparat utanför kroppen. Det ska istället vara helt inopererat och trådlöst få energi från ett bälte med batterier man bär på sig.

Inuti hjärtat ska det finnas ett batteri som i sig räcker i 30 minuter. Vill man ska man alltså bara kunna ta av sig bältet och hoppa i vattnet.

Samtidigt kan det här hjärtat ge mindre komplikationer och minska behovet av mediciner jämfört med andra konstgjorda hjärtan, genom att blodet inte behöver passera genom olika turbinblad eller sådant, säger Said Zahrai som är professor i flödesteknik vid Kungliga tekniska högskolan och är med och utvecklar hjärtat.

- I och med att blodet går i en bana som i ett vanligt hjärta är vi säkra på att vi inte belastar blodet med onödiga krafter, säger Said Zahrai.

En prototyp av hjärtat ska tas fram till en stor stämma för hjärtspecialister i september nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista