1 av 2
Planerat och nutida utseende av stationshusets konserthall. Grafik och foto: Dorian von Aescher.
2 av 2
Såhär är ska stationshuset se ut.<br>Grafik: Dorian von Aescher.

Ängelsberg ska blomstra igen

1:32 min

Ängelsberg ska gå från att likna en spökstad till att bli en blomstrande plats med levande kultur, flera olika affärer, musikstudio och annat. Det menar Dorian von Aescher som är mannen bakom Ängelsbergs kulturhus.

Första steget är att stationshuset rustas upp till ett kulturhus med konsertsal för bland annat kammarmusik och världsmusik.

Där ska också byggas café och ett museum över Ängelsbergs industriella, men främst kulturella historia.

Tanken är sedan att orten ska växa i en typ av nätverk där kulturhuset är basen. Det ska öppnas en mataffär, för någon sådan finns inte i Ängelsberg, en båt ska köra turister bland andra öar än Oljeön, klädaffärer kan öppna, kanske en park med runstenar. Listan på alla planer kan göras lång.

– Vi lägger till fler delar tills byn går från en att vara spökstadsliknande till att bli en plats med affärer, kultur och allt vad folk behöver i sina liv och med det som gör livet intressant, säger Dorian von Aescher.

Genom det här ska antalet turister tredubblas, vilket betyder många pengar som Ängelsberg kan växa kring.

Men på egen hand klarar inte Dorian von Aescher och hans sambo att genom kulturhuset hålla i allt. Deras förhoppning är att fler Ängelsbergsbor engagerar sig och startar de olika delarna, till exempel mataffären.

– Vi behöver ett samarbete med alla i byn för att få det att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista