Lars Kallsäby (C)

C vill ha hårdare krav på djurskydd

"Västerås stad måste kunna garantera att maten är säker"
1:23 min

Centerpartiet vill ha hårdare krav på djurskydd i den upphandling som Västerås stad gör av kött, ägg och mjölkprodukter. Redan vid höstens första fullmäktige lämnade partiet en motion om krav på en matpolicy för Västerås stad, men den har de inte fått svar på.

Men med anledning av den senaste matskandalen i Tyskland, där cancerframkallande dioxiner hittats i gris- och hönsfoder, ställer Centerpartiet nu återigen krav på en tuffare kommunal upphandling av maten.

Västerås stad måste kunna garantera att maten är säker, säger partiets gruppledare Lars Kallsäby.

– Vi vill att det ställs sådana krav så att vi kan garantera alla västeråsare sund och säker mat, säger han.

Vilka krav ska ställas?

– Det är lite krångligt det här, vi är ju också medlemmar i EU och där finns krav på att vi ska ha fri rörlighet av varor och tjänster i Europa och då får man inte diskriminera.

– Vi kan inte skriva så här enkelt att svensk djurskyddslagstiftning som det vore rimligt att kräva, utan då får man kringgå det lite eller rättare sagt ha kunskap om vad den innebär för att kunna inte diskriminera.

– För i teorin skulle vilket lands producenter som helst kunna producera enligt vår djurskyddslagstiftning, men då måste man ju veta om vad det är och då får man ställa sådana specifika krav som till exempel att grisarna inte ska ha kuperade svansar, säger Lars Kallsäby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".