De ansvariga levererade ursäker men inga löften om snabba lösningar. Foto: Maria Edlund/SR.

Pendlare fick inga löften om lösningar

1:51 min

De över 150 tågpendlare som samlades i Medborgarhuset i Arboga igår kväll, fick inga besked om snabba lösningar, trots att ansvariga från regeringen, SJ och Trafikverket fanns på plats.

 --Det är klart att vi får be om ursäkt för att det här inte funkar.  En del är SJ:s fel och en del är Trafikverkets. Det är många parter som måste göra det här på ett bättre sätt, säger Jan Kyrk, regionansvarig på SJ.

Det höll även pendlarna med om. Frustrationen var så påtaglig att man nästan kunde ta på den under kvällens möte i det fullpackade Medborgarhuset. 

Enligt Jan Kyrk har man inom SJ varit helt oförberedda på att tågresandet skulle öka så mycket som det gjort de senaste åren. 

Nu bygger man tåg så det står härliga till, men det löser inte den brist som finns idag. Flera tåg är dessutom trasiga efter att man kört på älgar som gått upp på den snöfria rälsen. Enligt Jan Kyrk är man dessutom inte är nöjd med hur ersättningstrafiken med bussar har skötts i vinter.

Ingen av de ansvariga kunde lova en snabb lösning för de runt 700 personer som pendlar till och från Arboga varje dag. Pendlarna måste stå ut med inställda tåg, för få ersättningsbussar som inte kommer i tid och tågförseningar. Men åhörarna var lika upprörda för det. 

 --Vi satt här i fjol, då det inte fanns någon kommunikation som fungerade här i Arboga. Då lovade SJ att det skulle bli bättre, men hur mycket bättre har det blivit, undrade man. 

 --Vi vill veta hur det ska fungera nu så att vi kan komma till jobbet i tid och komma hem i tid. Eller om vi måste flytta ifrån Arboga, fortsatte åhörarna. 

Inte heller infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kunde lova en snabb lösning. Hon hänvisade till Citybanan som byggs i Stockholm, en långsiktig lösning som kommer att göra att det blir fler spår för tågen att åka på. Men hon ser även en annan orsak till problemen. 

 --Allting bottnar ju tyvärr i att det inte har investerats tillräckligt under många års tid. Dessutom har underhållet varit eftersatt, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista