ABB:s Erik Oja tror att mindre företag kan få svårare än ABB att hitta automationspersonal.

1 500 nya automatiska jobb

1:39 min

De närmaste fem åren kommer det behövas 1 500 personer i Mälardalen som kan börja jobba inom automation. Det säger organisationen Automation Regional som intervjuat 23 arbetsgivare i Mälardalen om framtida behov.

ABB är ett av företagen som planerar att anställa.

– Dels är det pensionsavgångar som vi kommer att ersätta och sedan finns det ett antal branscher som kommer att växa. Exakt hur många personer som vi behöver är svårt att säga, men vi behöver definitivt anställa folk, säger Erik Oja, divisionschef för ABB Process Automation i Sverige.

ABB söker främst civilingenjörer. Men enligt arbetsförmedlingen finns det för få sådana idag.

– Det är brist på brist på civilingenjörer, framför allt de som kan jobba inom automation, säger arbetsförmedlaren Östen Tallbrink.

– Automation har kommit på senare år och man har inte riktigt hängt med utbildningsmässigt. Folk utbildas, men är inte klara ännu.

Erik Oja tror ändå att ABB ska kunna hitta den arbetskraft företaget kommer att behöva.

– Jag tror att risken är större för de mindre företagen, att de kan ha svårt att hitta.

Automation är ett stort område som kan handla om att automatisera olika delar inom till exempel pappersmassaindustrin, bilindustrin, gruvindustrin. Det kan även handla om att låta robotar gör vissa arbetsuppgifter och om att ha datorer som mäter och granskar olika saker på ett sätt som människan inte klarar av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista