Magnus Edström (MP) Västerås. Foto: Monica Elfström/SR Västmanland.

Mp vill ha solel i Västerås

1:42 min

Miljöpartiet i Västerås vill att Västerås Stad ska satsa på en solcellspark, en anläggning för att producera sol-el. Än sä länge är planerna inte så konkreta men Magnus Edström, kommunalråd för miljöpartiet i Västerås, tvivlar inte på att det kommer att bli av.

– Vi tror ju att det kommer att krävas en mix av olika energislag i framtiden. Vindkraft har vi ju inte kommit igång med någonting egentligen, vare sig i Västerås eller Västmanland, så sol kan ju vara en intressant framtida energikälla, säger Magnus Edström.

Några solcells-satsningar finns redan i länet, exempelvis på den nya vårdbyggnaden vid centrallasarettet i Västerås, och så finns föreningen "solel i Sala och Heby". Nu vill Miljöpartiet att Västerås Stad ska jobba för att bygga en solcellspark tillsammans med företag, privapersoner och kommunala Mälarenergi.

Planerna är än så länge inte så konkreta, hur anläggningen ska vara utformad är inte klart, inte heller var den skulle ligga. Magnus Edström kan tänka sig flera alternativ, exempelvis längs E 18 eller någon annan större väg eller längs järnvägen.

De mer konkreta planerna för hur projektet ska genomföras kommer att utarbetas när det här beslutas politiskt att det ska bli av, enligt Magnus Edström. I nästa vecka ska det upp i kommunstyrelsen, där Magnus Edström tror att det kommer att bli ja till planerna. Sedan säger han att man kan "trycka på knappen" och sätta igång med att leta efter samarbetspartner för projektet och mark där anläggningen kan byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista