Äldre västeråsare känner sig trygga

1:37 min

Polisens volontärer i Västerås har under januari genomfört telefonintervjuer med ett stort antal pensionärer i Västerås för att få en bild av hur de upplever sin trygghet. Enligt Daniel de Colli, volontärsamordnare inom närpolisen i Västerås känner sig västeråsaren tryggare ju äldre man är.

I höstas besökte närpolisen i Västerås och polisens frivilliga volontärer nio servicehus för att informera hur man på bästa sätt skyddar sig mot stölder och bedrägerier.

– Vi har fått in väldigt många svar som vi matat in i ett statistikprogram, och just nu analyserar vi resultatet. Men ännu så länge finns inga färdiga resultat, men man kan se vissa preliminära tendenser, säger Daniel de Colli till P4 Västmanland.

Vilka tendenser?

– Vid sidan om trygghetsundersökningen ville vi på ett vetenskapligt sätt även utvärdera vår verksamhet. Vi har under hösten besökt mötesplatser för äldre där vi konkret har gett information om brottsligheten i närområdet samt hur man som enskild individ kan skydda sig mot att utsätta sig för brott, säger han.

– Om man är medveten om vad man kan göra för att inte bli utsatt så blir man ett mindre attraktivt offer för eventuella gärningsmän.

– Men de äldre känner sig relativt trygga och i Västerås verkar det som att ju äldre man är desto större trygghetskänsla upplever man, säger Daniel de Colli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista