Elisabeth Unell visar stolt upp tackbrevet för lekparken/Foto Terje Lund SR Västmanland

Ingen kungligt namn på lekparken

Det kommer att vara en plakett där det står att det var en present"
1:35 min

Den nya lekparken som byggs på Lögarängen i Västerås kommer inte döpas efter kronprinsessparet som var tanken. Lekparken var en gåva från Västerås Stad till Daniel och Viktoria vid deras bröllop men den kommer alltså få ett annat namn.

Elisabeth Unell, moderat oppositionsråd, men som var kommunalråd gåvotillfället tror ändå att den kanske till vardags ändå kommer kallas kronprinsessparken. Hon menar dock att det viktigaste med parken är att den blir av och att den till stora delar är anpassad till funktionshindrade barn.

Lars- Hjalmar Wide är 1e Hovmarsalk och han säger till P4 Västmanland att det kommer in ett 10-tal förfrågningar varje om att döpa saker efter kungafamiljen, men sen att det verkligen blir ett kungligt namn efter förfrågan är ovanligare.

- Det görs en bedömning vilken anknytning kungafamiljen har till det aktuella fallet.

Han berättar vidare att det måste till lite tyngd och storlek i projektet som ska namnges.

Nu kommer lekplatsen på Lögarängen få ett namn som inte kopplar till kungahuset. Västerås stad kommer dock sätta upp en plakett som visar att parken är en gåva till kronprinsess paret.

Kan ni inte döpa parken till "Lek å va snäll, med Elisabeth Unell"?

En skrattande Unell svarar att det var en rolig vinkling, men tror ändå inte på det namnet. Hon tycker dock att det är roligt lekplatsen blir av och att den kommer bli klar innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".