Foto: Jessica Gow /SCANPIX

Nya bud om landstingets smutsiga byk

"Känns tryggare och bättre"
1:27 min

Nu är det klart att Landstinget Västmanland inte kommer att delta i en gemensam tvättanläggning i Dalarna. Idag beslutade den politiska majoriteten i landstinget att stället förorda en upphandling av tvättjänsterna.

Därmed råder politisk enighet i frågan inom Landstiget Västmanland; oppositionen har nämligen redan tidigare tagit ställning för att ta in anbud.

Avsikten är nu att Landstinget Västmanland ska göra en gemensam upphandling med Sörmland.

– För våran del känns det tryggare och bättre att gå på en upphandling, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland.

Hon menar att landstinget ska koncentrera sig på själva vården istället för att lägga tid och kraft på att driva ett tvätteri.

Driver man eget tvätteri finns också risken att det blir dyrare än man hade tänkt sig.

Denise Norström menar även att Västmanland och Sörmland kommer att kunna pressa priset för tvätten och på så sätt få mer pengar till hälso- och sjukvården.

Moderata oppositionsrådet Tomas Högström är glad att alla partier i landstinget är överens om att upphandling är den rätta vägen.

– Det betyder att ett sådant här beslut är långsiktigt. Det innebär att det inte kommer något motförslag, utan beskedet som nu lämnas är någonting som kommer att gå igenom.

Det var i juni som förslaget presenterades att fyra landsting - Dalarna, Sörmland, Västmanland och Uppland - skulle gå ihop om en gemensam tvätt i Dalarna

Sedan dess har Sörmland meddelat att man avbryter samarbetet och i stället tänker upphandla tvätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".