Mahmut Ongun, imam i Islamiska församlingen och kulturcentrum i Västerås. Foto: Jouko Kaijanen/SR.

Sänkta bidrag slår mot islamisk församling

"Det blev en chock för oss"
1:40 min

Västerås stads sänker stödet till religiösa kulturföreningar kraftigt. Bidraget halveras från drygt 700.000 kronor förra året till drygt 360.000 kronor i år. Den allra största sänkningen får Islamiska församlingen och kulturcenter, där imamen Mahmut Ongun är besviken.

Islamiska församlingen och kulturcenter drabbas alltså hårdast när bidraget sänks från omkring 230.000 kronor  till 50.000 kronor. 

– Vi trodde att de skulle öka bidraget därför att de har bestämt att man inte ska fylla i närvarolistor, utan de tittar på verksamheten, hur man gör nytta för samhället. Då tänkte vi att det passar oss bra, eftersom vi tar hand om människor från födsel till död, säger imamen Mahmut Ongun. 

Enligt de nya riktlinjerna för föreningsstöd som antogs förra året kan föreningar få stöd för sådant som ryms inom kultur-, idrotts- och fritidsnämndens verksamhetsområde, men religionsutövning räknas inte dit.

Men Mahmut Ongun menar att den barn- och ungdomsverksamhet som Islamiska församlingen och kulturcentrum bedriver borde rymmas inom nämndens verksamhetsområde. 

– Islam är kultur, ett levnadssätt. Speciellt ungdomar som är födda i Sverige behöver den här kunskapen på rätt sätt. Man pratar om att det finns extremister, fundamentalister. Om inte vi ger dem den här kunskapen på rätt sätt - vem ska ge dem den? 

Mahmut Ongun beklagar djupt nämndens beslut och menar att många av församlingsmedlemmarna kommer att bli besvikna. 

Hur det minskade kommunala bidraget kommer att påverka verksamheten kan Mahmut Ongun inte säga idag. Det är en sak man nu måste diskutera i föreningen, säger han. 

Ulla Arvidsson på kultur-, idrotts- och fritidsnämndens stab säger till P4 Västmanland att de nya riktlinjerna har kommit till för att få en rättvisare fördelning av föreningsstödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".