Årets kör Vocado. Foto: Berit Nygren/SR.

Årets kör heter Vocado

3:29 min

Vokalgruppen Vocado med medlemmar från Västerås, Örebro och Uppsala har utsetts till årets kör. Det är Sveriges körförbund som delar ut priset. 

Det är första gången i utmärkelsens åttaåriga historia som en vokalgrupp kammar hem priset.

Med det vill Sveriges körförbund, som nu tagit över priset efter Rikskonserter, sätta fokus på ett område som vuxit väldigt starkt under de senaste åren och utvecklats på ett fint sätt, säger förbundsdirektören Lars Nilsson.

- Att då utse en vokalgrupp som är i början kanske av sin karriär men som redan nu har en stor utlandsverksamhet ger ju också en bild av att det finns ett nytt sorts körliv som till ganska stora delar är professionaliserat, säger Lars Nilsson.

Varför valde ni just du Vocado rent konstnärligt, Anders Jalkéus som är styrelseledamot i Sveriges körförbund?

- Så här ligger det till, jag har haft ... jag jobbar som vokalgruppssångare i The Real Group och har haft ögonen på Vocado i flera år. Under åren har jag lyssnat på dem och jag är mest imponerad av deras fantastiska klang, och hur de kan få ihop sina röster på ett så fantastiskt sätt, bildar en så unik klang som verkligen är signifikant för den här gruppen.

– De har också under åren utvecklat sin genrebredd, kan klara av att göra jazz och klassisk musik och folkvisor på ett alldeles fantastiskt sätt, svarar Jalkéus.

Vocado är då alltså en sexstämmig vokalgrupp från litet varstans - Örebro, Västerås och Uppsala. Ni har funnits i sex år, träffades på Sjöviks folkhögskola i Avesta. Amanda Sjöberg, sopran, vad betyder det här för er?

- Det är otroligt hedrande och roligt. Vi är bara jätteglada.

Men ni lever inte på det här?

- Nej, inte än ha ha ...

Har ni det som ambition eller?

- Nej, vi får se. Vi tar det litet som det kommer just nu, men vi satsar ju ganska mycket av vår tid på det här så att ... vi får se vad som händer!

Men hade ni väntat er det här i Avesta, dels att vinna ett antal internationella priser till exempel i Leipzig 2008 och Graz 2010, Lukas Gavelin tenor?

- Nej, det är ju egentligen oerhört osannolikt när man tänker efter när vi började som vi gjorde, men det gick ju otroligt fort när det väl började ta fart och vi satsade litet mer av vår egen fritid. Sedan efter Sjövik så gick det ju väldigt fort, men vi har ju hållit ihop så pass bra. Det är ju framför allt därför som vi har kommit dit vi är tror jag. Vi har så bra kemi oss emellan och så där, säger Lukas Gavelin.  

- Ja, vi är ju sex stycken jättegoda vänner. Det är ju framför allt det vi är. Sedan att vi får vara med om det här tillsammans är ju bara helt fantastiskt, säger Amanda Sjöberg.

Jag satt och tänkte på "Vocado" - "var har jag hört det ordet förut?". Hur kom ni på det, var det bara att ni tog bort a:et eller?

- Ja, i princip var det så ha ha. Vi satt väl och åt avokado, det var väl så löjligt, säger Amanda Sjöberg.

- Ja, det var nog faktiskt det. Det är ju vokaler, en anspelning på det, och det skapar ju en väldigt tydlig bild av någonting. Folk kommer ihåg det om de har hört det när man har hört det en gång, säger Lukas Gavelin.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista