Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västmanland bra på att samla in matavfall

Uppdaterat måndag 31 januari 2011 kl 16.00
Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 05.40
"Den enskildes handling har betydelse"
1:38 min
1 av 3
2 av 3
Klicka för grafik - sortering av matavfall
3 av 3
Per-Erik Persson på Vafab Miljö. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland.

I Västmanland är vi bättre på att samla in matavfall än vad man är i de flesta andra län. I hela Sverige återvinns drygt 20 procent av allt matavfall, men här i länet ligger den siffran på 60 procent.

Det beror mycket på att systemet är så väl utbyggt i Västmanland, bland annat genom insamlingen i de bruna papperspåsarna. 

– Jag har bott i Stockholm förut och där är det inte alls lika bra som det är här, faktiskt, säger Mattias som är nyinflyttad till Västerås. 

Vad gör du med matavfallet? 

– Det lägger jag i en speciellt avsedd påse. Det luktar ju ganska illa annars hemma, så det brukar jag vara noga med. 

I hela Sverige är det idag färre än hälften av alla kommuner som samlar in matavfall från hushållen. Det gjorde att miljömålet om att 35 procent av allt matavfall ska återvinnas biologiskt, inte uppnåddes vid årsskiftet. 

I Västmanland uppnådde man däremot det målet redan för tio år sedan, och idag återvinns 60 procent av allt matavfall i länet, säger Per-Erik Persson, avdelningschef på kommunägda Vafab Miljö. 

– Det känns ju naturligtvis jättebra, därför att det här matavfallet kommer verkligen till nytta. Dels i form av biogas som fordonsbränsle, dels i form av ett väldigt nyttigt gödningsmedel som våra lantbrukare i länet kan använda sig av, säger Per-Erik Persson. 

Men Vafab vill samla in ännu mer matavfall. Nu är målet att till slutet av nästa år uppnå 80 procents insamling.

För att nå det målet har en handlingsgrupp tillsatts, som ska se över hur man kan få fler privatpersoner och företag att återvinna sina matrester.

– Det ska finnas nära, enkla och bekväma system. Därutöver är det väldigt angeläget att man förstår motiven till varför man gör sorteringen, och att den enskildes handling och aktiviteter har en betydelse i det här sammanhanget, säger Per-Erik Persson, avdelningschef på kommunägda Vafab Miljö.

Fråga

Sopberg runt om i världen

Berg av sopor, frän lukt och sjukdomar, kan bli följden om vi inte sorterar våra sopor. Sveriges Radios utrikeskorrespondent Alice Petrén berättar om läget i Neapel i Italien.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".