Vårdpersonal behöver schemalagd motion

Schemalagd motion på arbetstid även för de kvinnodominerade vård- och omsorgsyrken skulle innebära förbättrad hälsa och mindre sjukskrivnigar. Det menar Git Wanbro som leder Västerås Stads hälsoprojekt. Frågan har varit uppe till diskussion men ännu har lite hänt.

- Det måste var så viktigt så man lägger det som en arbetsuppgift. Annars är det svårt att prioritera eftersom det är så tight om tid på arbetsplatserna, säger Git Wanbro.

Idag är fysisk träning en naturlig del i arbetet för t ex poliser och brandmän för att de ska orka med det fysiskt krävande arbetet. Och det borde vara så även för de som arbetar inom vård och omsorg där jobbet ofta innebär till exempel tunga lyft.

- Jag önskar, ur jämställdhetsynpunkt till och med, att man lägger motion som en arbetsuppgift för att man ska orka och slippa bli sjukskriven, säger Git Wanbro.

Arbetet inom vård och omsorg ofta är mycket stressigt och krävande och personalen saknar kanske både ork och motivation att träna på sin fritid fast det skulle behövas. Därför borde arbetsgivaren ta ett större ansvar och se till att personalen ökar sin fysiska hälsa, menar Git Wanbro. Det kostar tid men det skulle ändå löna sig i längden.

- Det tror jag, därför att att ha bra kondtion är en av de viktigaste hälsofaktorerna, säger Git Wanbro.

Idag finns möjlighet att träna på arbetstid på vissa av Västerås Stads arbetsplatser men det sker på frivillig basis.

- På Herrgärdets servicehus till exempel har de ett fint gym dit personalen får gå men det är inte schemalagt utan om arbetet tillåter och det är ju en ganska stor skillnad.

Git Wanbro menar att träning istället borde vara obligatoriskt för dem som arbetar inom vård och omsorg.

- Många chefer och enhetschefer och vi som jobbar med hälsofrågor säger att det borde vara nästa steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista