Olof Walldén, ordförande för landstingsrevisionen

Dålig styrning bakom ständiga budgetunderskott

Dålig styrning från landstinget ligger bakom att kirurgkliniken i flera år gått med underskott, detta enligt en kritisk rapport från landstingets revisorer.

Inom division kirurgi finns ett uppgivet klimat, enligt rapporten, och en uppfattning om att verksamheten inte har fått tillräckligt med pengar sedan slutet av 90-talet.

Det har utvecklats ett system med en "skuggbudget" vid sidan om den vanliga budgeten, som man ändå inte tror sig kunna hålla, berättar Olof Walldén, ordförande för landstings-revisionen.

– Ner på klinikerna så synes det oss att det finns en skuggbudget på något sätt och vi har förstått av de intervjuer som har gjorts att divisionschefen för att ha legitimitet i sin egen organisation måste acceptera att det finns skuggbudgetar, säger Olof Walldén.

Revisorerna menar att kommunikationen måste bli bättre mellan landstingspolitiker och chefer på olika nivåer, politikerna måste bli tydligare i att tala om vilket uppdrag de olika verksamheterna har, vad det är för vård som ska erbjudas för de skattepengar som finns. Enligt landstingsdirektör Monica Berglund pågår ett arbete just för att det ska bli tydligare.

Landstingsrådet Denise Norström tycker att det är det är bra att revisionen gjorts så att man vet vad som behöver förbättras.

– Jag tycker att det är bra att det har kommit fram och vi har ett jättestort arbete nu att verkligen gå in i det här, se hur ska man arbeta och hur ska vi kunna vända det här till något bra så att vi får ett budgetarbete som alla kan känna att man har respekt för, säger Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".